• Centrum Edukacji Przyrodniczej Świętokrzyskiego Parku Narodowego Kwadratura Biuro Architektoniczne

Centrum Edukacji Przyrodniczej Świętokrzyskiego Parku Narodowego

Nowa Słupia, ul. Świętokrzyska Projekt: 2018 Powierzchnia: 2900 m2 Inwestor: Świętokrzyski Park Narodowy

Budynek wkomponowany w krajobraz

Charakterystycznym elementem świętokrzyskiego krajobrazu są wąskie, długie pola poprzedzielane od czasu do czasu miedzami. Tworzą one na pofałdowanym terenie malownicze, kolorowe wstęgi. Projektując Centrum Edukacji Przyrodniczej Świętokrzyskiego Parku Narodowego bardzo mocno inspirowaliśmy się jego otoczeniem. W obiekcie staraliśmy odnieśc się do piękna okolicznych krajobrazów. Ukształtowanie terenu przeznaczonego pod inwestycję sprzyja naszej wizji tego budynku.  Poziomice wysokościowe opadają z zachodu na wschód pochyłej działki.

Centrum Edukacji Przyrodniczej Świętokrzyskiego Parku Narodowego

Centrum Edukacji Przyrodniczej otwiera się na odwiedzających trzema, w pełni przeszklonymi portalami wschodniej elewacji (niższy poziom terenu).  Następnie wtopia się w zbocze od zachodu dalszą częścią obiektu. Bryła budynku podzielona jest na trzy wyodrębnione moduły, których dachy swobodnie mijają się na powierzchni, nawiązując do pagórkowatego ukształtowania terenu. Każda z części spełnia inną funkcję – mieszczą w sobie wystawę dotyczącą Świętokrzyskiego Parku Narodowego, sale konferencyjne, a takze restauracje. Budynek od strony zachodniej wynurza się z gruntu i tworzy układ niewysokich pagórków pokrytych zielenią z wyeksponowaną północną elewacją.

Nowoczesny budynek pasywny

Zaprojektowany przez nas obiekt spełnia wszelkie wymagania budynku pasywnego. Udało się to uzyskać dzięki pasywnym elementom architektury, takim jak “zielony”, porośnięty roślinnością dach i niewielka ilość okiem. Nie bez znaczenia jest też kształt całego założenia, które, wpisując się w teren, ma zapewnioną dobrą izolacyjność przegród zewnętrznych. Dodatkowo, zastosowane przez nas technologie, takie jak instalacja ogrzewania, chłodzenia, pompy ciepła oraz ogniwa PV powodują, że energia użytkowa ogrzewania i wentylacji wynosi zaledwie 10,52 kWH/m²*rok.  Centrum Edukacji Przyrodniczej Świętokrzyskiego Parku Narodowego jest więc obiektem w pełni ekologicznym, wpisującym się w kontekst miejsca, w którym się znajduje i czerpiącym z niego inspirację. “Zielony” dach, oprócz pełnienia funkcji izolacyjnej, stanowi doskonałe miejsce do spacerów i okazję do przeniesienia część ekspozycji na zewnątrz.