• Centrum Kultury Sokół w Pruszkowie - Kwadratura

Centrum Kultury “Sokół” w Pruszkowie

Pruszków, ul. Kościuszki
Projekt: 2006
Powierzchnia: 1 500 m2
Inwestor: UM Pruszków
Współpraca: Wojciech Kopczyński, arch. krajobrazu Olga Sulich

Rozmieszczenie programu planowanych funkcji wymagał powiększenia powierzchni obecnego pałacyku ‘Sokół’. W tym celu postanowiliśmy wykorzystać istniejące poddasze oraz nadbudować jedną kondygnację nad głównym korpusem budynku. Nadbudowę wycofaliśmy w stosunku do linii ścian zewnętrznych tak, aby optycznie nie podwyższać budynku i stworzyć wokół nowej kondygnacji tarasy wychodzące z pracowni plastycznych. Trzy podstawowe funkcje obiektu: Bibliotekę, Centrum Edukacji i Kultury, Szkołę Muzyczną rozplanowaliśmy we wspólnym obiekcie tak, aby mogły funkcjonować niezależnie, a jednocześnie działać wspólnie przy różnego rodzaju imprezach i uroczystościach. Projekt remontu budynku uzupełnia koncepcja zagospodarowania zabytkowego parku z zadaszonym amfiteatrem.