Centralne Laboratorium Satelitarne WAT w Warszawie

Warszawa, kampus WAT ul. Lazurowa Projekt koncepcyjny: 2019 Powierzchnia: 4246 m2 Inwestor: WAT

Kampus WAT

Teren Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie to wielohektarowy teren na północnych obrzeżach Warszawy. Ta rozległa przestrzeń pełna drzew i zieleńców poprzetykana jest niewysokimi budynkami dydaktycznymi. Naszym zadaniem było wkomponowanie w ten teren nowego budynku. Koncepcję przygotowaliśmy w trzech wariantach funkcjonalnych i trzech wariantach elewacji. Ostatecznie Inwestor wybrał jeden wariant, który opracowaliśmy bardziej szczegółowo.

Analizując otoczenie lokalizacji naszego projektu preferowaliśmy budynek 3 kondygnacyjny o wysokości do 16 m bez podpiwniczenia. Modularna bryła na planie prostokąta z elewacją w powtarzalnym układzie naszym zdaniem najlepiej pasowała do pobliskich budynków.

Jednocześnie projektowaliśmy inny budynek na terenie kampusu: Elektronika WAT Warszawa

Modularny rzut, modularna elewacja

Nowy budynek został zaplanowano w oparciu o regularną siatkę strukturalną 6,6 x 6,6 m. Moduł ten ułożony w układzie 5 x 7 z trzema kondygnacjami o jednakowych wysokościach stworzył prostopadłościenną bryłę. Wejście do budynku jest akcentowane głębokim podcieniem. Elewacja ze ściany kurtynowej ściśle związana jest z wielkością osi dzieląc każde przęsło (rozstaw 660 cm) na 6 identycznych szkleń. Również ruszt pod zieleń pnącą podporządkowaliśmy tej geometrii. Heksagonalna siatka otaczająca bryłę budynku jest podstawą dla roślin, które dają cień i mikroklimat przy oknach. Szklana fasada wpuszczająca dużo słońca do środka i dająca możliwość patrzenia na zieleń wokół definiuje architekturę budynku

CLS budynkiem niskoenergetycznym

W tym budynku użyteczności publicznej duży nacisk położyliśmy na rozwiązania ekologiczne, przyjazne środowisku. Dlatego też budynek ogrzewany jest powietrznymi pompami ciepła i zasilany częściowo ogniwami PV. Wyposażyliśmy go w centralę wentylacji mechanicznej z rekuperacją, dzięki czemu możliwe jest odzyskanie części ciepła i zredukowania nawet o 50% ilość energii potrzebnej do ogrzania powietrza wentylacyjnego. Elewacja z siatki pokrytej roślinami również ma wpływ na bilans energetyczny obiektu. Po pierwsze zacienia szklaną ścianę kurtynową fasady. Po drugie zabezpiecza ptaki przed zderzeniem się z szybą. I po trzecie tworzy mikroklimat przy ścianie zewnętrznej budynku. W rezultacie bardzo prosta w środkach elewacja kreuje efektowną, funkcjonalną i charakterystyczną formę Centrum.