• Mazurskie Centrum Bioróżnorodności i Edukacji Przyrodniczej, Stacja Terenowa UW w Urwitałcie, Kwadratura

Mazurskie Centrum Bioróżnorodności i Edukacji Przyrodniczej, Stacja Terenowa UW w Urwitałcie – wyróżnienie w konkursie PLGBC2018 – najlepszy budynek ekologiczny

Urwitałt, gm. Mikołajki
Projekt: 2017
Powierzchnia: 2562m2
Kubatura: 13 700 m3
Inwestor: Wydział Biologii UW

Mazurskie Centrum Bioróżnorodności i Edukacji Przyrodniczej – budynek współgrający z otoczeniem

Zespół dwóch budynków stanowiących centrum edukacji przyrodniczej i ośrodek badawczy Uniwersytetu Warszawskiego znajduje się w dziewiczej okolicy nad jeziorem Łuknajno. Oba budynki wtapiają się w otoczenie: częściowo są przysypane ziemią, a ich elewacje pokrywają rośliny. Kolorystyka zaprojektowanego przez nas obiektu nawiązuje do naturalnych barw dominujących w otoczeniu. Wszystkie te zabiegi sprawiają, że Mazurskie Centrum Bioróżnorodności i Edukacji Przyrodniczej zdecydowanie można uznać za doskonały przykład architektury egzystującej w harmonii z naturą.

Nacisk na ekologiczne rozwiązania

Projektując Mazurskie Centrum Bioróżnorodności i Edukacji przyrodniczej zwracaliśmy szczególną uwagę na to, żeby zaproponowane przez nas rozwiązania były jak najbardziej przyjazne dla środowiska naturalnego. Materiały, z których zaplanowano oba budynki to żelbetowe prefabrykaty.  Ten rodzaj konstrukcji pozwala na przygotowanie jej poza miejscem budowy i zainstalowaniem go w krótkim czasie. Rozwiązanie to zostało przez nas wybrane ze względu na stosunkowo niewielkie szkody, jakie wyrządza ono otaczającej przyrodzie.

Betonową elewację zdecydowaliśmy się ukryć za panelami z kortenowskiej blachy. Ze względu na naturalny kolor i jego zróżnicowanie uznaliśmy go za najbardziej odpowiedni w tym kontekście przyrodniczym. Attyka obu budynków zmiękczona jest trzmieliną rosnąca w donicach na dachu.

Budynki porośnięte roślinnością

Dwukondygnacyjny budynek seminaryjny zaprojektowano na planie okręgu. Dolna kondygnacja to pracownie z salą seminaryjną i wspólna przestrzeń z zapleczem gastronomicznym. Są tam również pokoje mieszkalne kadry i część techniczna. Górną kondygnację zajmuje wianuszek pokoi studenckich, które otaczają “zielony” dziedziniec z ekstensywna roślinnością. Budynek wystawowy w rzucie jest połączeniem dwóch okręgów. Górna kondygnacja to strefa wejściowa z dwiema salami seminaryjnymi, parter to eksploratorium pokazujące życie w małym zbiorniku wodnym.

Projektując Mazurskie Centrum Bioróżnorodności i Edukacji Przyrodniczej mieliśmy przede wszystkim na celu jak najmniejszą ingerencję w środowisko naturalne i podkreślenie znaczenia krzewienia ekologicznych wartości. Najważniejszym celem powstania tego centrum jest ochrona bioróżnorodności, głównie poprzez edukację. Podczas tegorocznej gali Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa projekt naszego centrum dostał wyróżnienie w kategorii Najlepszy Projekt Ekologiczny.

Zobacz wszystkich laureatów!