Przedszkole w Gminie Michałowice

Michałowice, xxxx Projekt koncepcyjny: 2019 Powierzchnia: xxx m2 Inwestor: Gmina Michałowice

Michałowickie centrum.

Konkurs poświęcony był znalezieniu pomysłu na urbanistykę okolic stacji WKD Reguły i budynku Urzędu Gminy Michałowice. W ramach konkursu należało również zaprojektować szczegółowo przedszkole. Siedziba gminy – nowoczesny budynek o wielkomiejskiej architekturze dominuje w okolicy i świadczy o aspiracjach gminy. Przebiegająca w sąsiedztwie linia kolejki WKD i przebiegająca przez nią droga prowadząca do Pęcic kształtuje podstawowy układ komunikacyjny w tym rejonie. Należy również wspomnieć o przypadkowo usytuowanym budynku Policji, który w negatywny sposób wpływa na zaczątek przyszłego centrum gminy. Program funkcjonalny był bardzo bogaty. Oprócz przedszkola szukaliśmy lokalizacji dla szkoły podstawowej, ośrodka sportowego, centrum kultury, ośrodka zdrowia i innych mniejszych funkcji.

Michałowickie błonia.

Pierwsze wrażenie naszego zespołu po wizji lokalnej było poczucie nieograniczonej przestrzeni. Bezkres pól ciągnących się do Pęcic był dojmujący. Zauważyliśmy również innym charakterystyczny element krajobrazu – aleje drzew wzdłuż dróg. W rezultacie powstał pomysł michałowickich błoni wyznaczonych aleją lipową i linią frontowej elewacji ratusza. W powstałym trójkącie zaproponowaliśmy rozległą łąkę wyznaczoną groblami wzdłuż, których posadziliśmy szpalery drzew. Po stronie południowej błoni przeznaczyliśmy teren na funkcję ogólnomiejskie. Natomiast po stronie północnej wyznaczyliśmy strefę edukacyjną z centrum sportowym, szkołą i przedszkolem.

Przedszkole niskoemisyjne.

Budynek przedszkola zaprojektowany jest w zamkniętej zwartej formie. Podział na strefy jest zgodny ze stronami świata tak aby jak najlepiej wykorzystać światło i temperaturę. Bryłę przedszkola zaprojektowano w formie ażurowego boksu z żaluzjami-wygrodzeniami okalającymi dziedziniec wejściowy budynek i plac zabaw z naturalnych drewnianych elementów. Przedszkole obiega ażurowa palisada tworząca strefę pół publiczną przy wejściu i prywatną wokół placu zabaw. System daszków i żaluzji zapobiega również nadmiernemu nagrzewaniu sal w okresie letnim.