• kompleks z góry

Hotel “Las i Woda” w Mszczonowie, finał konkursu

Mszczonów
Projekt koncepcyjny: 2020 
Powierzchnia: ok. 50 000 m2
Praca znalazła się w finale konkursu 
organizowanego przez prywatnego inwestora

Las i woda

Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu koncepcji zagospodarowania działek położonych w otoczeniu atrakcyjnych obszarów leśnych w Mszczonowie. Program kompleksu obejmował: hotel 3-gwiazdkowy, hotele w technologii modułowej drewnianej, domki – budynki rekreacji indywidualnej, do wynajmu krótkoterminowego oraz zabudowę hotelowo-konferencyjną.

Wizyta na miejscu utwierdziła nas w przekonaniu, że chcemy jak najmniej ingerować w zastany krajobraz. Dlatego za temat przewodni naszej koncepcji wybraliśmy hasła las i woda.

Zabudowa wkomponowana w leśny krajobraz

Naszym celem było wtopienie budynków w otoczenie lasu m.in. poprzez rozdrobnienie zabudowy. Od strony ulicy zlokalizowaliśmy zatem budynki związane z większym natężeniem ruchu: budynek konferencyjny z restauracją i pawilon wielofunkcyjny. Natomiast dalej od wjazdu na działkę poprowadziliśmy bryły hotelu. W głębi terenu umieściliśmy rozproszoną zabudowę domków. Budynki są wkomponowane w przestrzenie między drzewami, a załamania brył hotelu tworzą przyjemne zaułki. Dążyliśmy bowiem do stworzenia licznych miejsc integracji dla gości, zarówno na zewnątrz, jak i w parterach budynków hotelowych. Linie smukłych drzew zainspirowały nas do zaproponowania elewacji wykończonych drewnianymi listwami, które dadzą poczucie komfortu.

Zależało nam również na stworzeniu osi widokowych i ścieżek spacerowych, stąd liczne przejścia w parterach i załamania brył. Tworzą one kameralne przestrzenieotwarcia widokowe na zieleń. Jednocześnie budynki hotelu są połączone na poziomie pierwszego piętra, co ułatwia komunikację.

Komunikacja

Komunikację kołową oraz stanowiska postojowe zlokalizowaliśmy w pętli okalającej teren. Natomiast ze środkowej części działki niemal całkowicie wyeliminowaliśmy ruch kołowy (dojazd okazjonalny i konserwacja). Pomiędzy głównymi budynkami hotelu zaprojektowaliśmy alejkę otoczoną niewielkimi zbiornikami wody i drewnianymi podestami. W otoczeniu zieleni można zaprojektować naturalne place zabaw z przejściami przez strumienie. (Zobacz naszą koncepcję naturalnych placów zabaw w Warszawie).

Praca znalazła się w finale zamkniętego konkursu.