• widok przedszkola i szkoły

Przedszkole w Przemiarowie.

Pułtusk/ Przemiarowo
Projekt, pozwolenie budowlane: 2019
Powierzchnia: 460 m2
Kubatura: 2 780 m3
Inwestor: Gmina Pułtusk

Przedszkole obok szkoły

Projekt dotyczył budowy parterowego budynku przedszkola przy istniejącej szkole w Przemiarowie.  Zaproponowaliśmy prosty w formie budynek na planie prostokąta, z dwuspadowym dachem, z pochyłą ścianą północną i południową.

W budynku wyznaczyliśmy trzy strefy. Pierwsze dwie to część dydaktyczna (dwie sale, każda dla 25 dzieci, z własnym sanitariatem i magazynem oraz bezpośrednim wyjściem na plac zabaw) oraz wejściowa (z biurami i ogólnodostępną toaletą). Trzecia strefa to część kuchenna, które zajmuje dużą część budynku. W zapleczu gastronomicznym będą powstawać smakołyki nie tylko dla dzieci z przedszkola, ale także dla uczniów sąsiedniej szkoły. Kuchnia będzie mogła obsłużyć łącznie ok. 150 osób.

Low – tech

Budynek zaprojektowaliśmy z myślą o energooszczędności. Po stronie południowej zaprojektowaliśmy sale edukacyjne z dużymi przeszkleniami, dzięki czemu mają one odpowiedni dostęp światła i ciepła słonecznego. Wspomniana wcześniej pochyłość ścian umożliwia zacienienie okien, dzięki któremu unikamy przegrzewania i rażącego bezpośredniego światła słonecznego. Natomiast od strony północnej zaprojektowaliśmy dużo mniejsze okna strefy komunikacji.

Elewacja przedszkola – zarówno ściany, jak i dach – są jasne, co ma kluczowe znaczenie latem, gdy silne promienie słoneczne odbijają się od jasnych kolorów. Dzięki temu budynek nagrzewa się dużo mniej, niż gdyby wykończono go w ciemnych barwach. Ponadto, elewacja w większości jest wentylowana – wykończona płytami włókno-cementowymi. Pustka powietrzna między płytami a ścianą, stanowi dodatkową izolację.

High – tech

Centrala wentylacyjna z rekuperacja jest na poddaszu, wszystkie kanały wentylacyjne prowadzone są przez strop. Dzięki temu unikamy kanałów w przestrzeni użytkowej. Zasilanie budynku w ciepło do ogrzewania pochodzi ze szkoły, z którą tworzą wspólny zespół. Źródłem światła są energooszczędne LED owe żarówki.

Aspekty środowiskowe były dla nas ważne również podczas wyboru materiałów wykończenia wnętrz. Przykładem może być posadzka z linoleum z przetworzonych odpadów produkcyjnych. Dołożyliśmy starań, by między innymi unikać nowych tworzyw sztucznych, choć trzeba jednak przyznać, że jest to dość karkołomne zadanie.

zobacz również: przedszkole w Michałowicachprzedszkole w Łomiankach